Comedy Explosion

Hoe comedy de cabaretplekken veroverde. Een geschiedenisles. De Comedy Explosion werd in 1993 opgericht. Een jaar nadat op 29 augustus 1992  vier Amerikaanse comedians het fenomeen stand-up voor Nederland in het Nieuw de la Mar Theater introduceerden. Vijf avonden lang zorgden de helden Rick Aviles Warren Hutcherson Laura Kitelinger en Lewis Black voor uitverkochte zalen en extra nachtvoorstellingen.

Parool New York correspondent Frans Kotterer stelde de line-ups samen en was de emcee. Amper een jaar later volgde een Engelse editie Britains Best met Jo Brand Harry Hill Bill Bailey samengesteld door Matthijs van Nieuwkerk. Bij Veronica maakte Henk Spaan 5 afleveringen Comedy House met deze internationale comedians. In het Betty Asfalt Complex verschenen de eerste Nederlandse comedians de Comedytrain. Stand up comedy had Nederland wakker gekregen. Naast het avondvullende cabaret met de verhaallijn, rode draad en af en toe een liedje, was er op het podium nu ook plek voor sets van 20 minuten met grappen die alleen maar voor de lach gingen.

Lewis Black bleef een tijdje in Nederland wonen. Voor zijn politiek gerichte grappen was toen nog nauwelijks publiek in Amerika. Hij startte workshops stand-up in Amsterdam en werd de artistiek leider van de nieuwe formatie De Comedy Explosion. Deze Nederlandse formatie bestaat nog steeds. De rij namen van bij de Explosion debuterende comedians is lang en eervol: Claudia de Breij Patrick Lodiers Samba Schutte Sara Kroos Leon van der Zanden Kees van Amstel Arie Koomen Martijn Koning Wilko Terwijn Roel C Verburg Alex Agnew Thomas Smith Jeroen Pater Vincent Geers Tom Rhodes Steve Hughes en vele vele anderen.

Van de optredens werd een roadmovie gemaakt die in 2008 officiele inzending was op het filmfestival van New York. Op 1 april 2007 kreeg de Explosion een langgekoesterde vaste plek: Het Comedy Theater in de Nes werd geopend. (en 7 januari 2015 door een politiek spel van D66 weer – tijdelijk – gesloten)